Sürekli Form Nedir?

Bilgisayardan alınan sonuçları yazıcıdan yazdırmak üzere kullanılan, zigzaglı katlandığı için sayfaları yazıcının basım düzeneğinden Sürekli biçimde geçen kağıt çıktı ortamına Sürekli form denir.

 

Fatura, irsaliye, gider pusulaları, müstahsil makbuzları ( vergiye tabi defter tutan toptancının, vergiye tabi olmayan çiftçiye mal vermesi sonucunda, malın alındığına dair düzenlenen belge), reçete, ambar tesellüm fişi( genelde kargo şirketlerinin kullandığı ürün teslimi konusunda teslim ettim- teslim aldım belgesi), satış fişleri, döviz alım satım fişleri, biletler, elektrik- su- doğalgaz faturaları, perakende satış fişleri, çekler, senetler hatta dip koçanı olan giriş biletleri sürekli form için verilebilecek örneklerdendir.

 

Sürekli Form Nerelerde Kullanılır

Sürekli form baskı ilk defa kullanılmaya başlandığında büyük firmaların ve kurumların tercih ettiği bir baskı tekniğiydi. Ancak günümüzde küçük ve büyük birçok işletmenin tercih ettiği bir baskı tekniği olarak yaygınlaşmış ve her alanda kullanılmaya başlanmıştır. Pratik bir uygulama olması ve işletmenin zaman kaybını azaltması sürekli formu her yerde kullanılır yapmıştır. Özellikle tahsilat makbuzunun sürekli form baskı ile yapılması ödeme noktalarında bu baskı tekniğinin ve sürekli form kağıtların kullanılmasını sağlamıştır.

 

Sürekli form imalatı

Tutkallı veya koçanlı ciltler şeklinde üretilen sürekli formlar 2,3 veya 4 nüsha şeklinde ihtiyaca göre basılmaktadır. Ebatlar yine talebe göre 11×24, 12×24 başta olmak üzere firmaya göre değişebilir. Tutkallı ciltler yazıcılarda kullanılan, koçanlı ciltler ise manuel kullanılan formlardır. Son teknoloji makinelerimizle en kaliteli formları en hızlı ve en ekonomik şekilde imal eden firmamız, profesyonel ekibi ile her zaman müşteri memnuniyeti sağlamaktadır. Firmaların işinin kolaylaştıran sürekli formlar yoğun iş temposunda seri bir şekilde evrak hazırlanmasını sağlar. Yazım hatalarına son veren ve zamandan tasarruf sağlayan formlar olarak kullanımı son derece yaygındır. Sürekli form fiyatları eski evrak sistemine göre son derece ekonomik olup gerek maddi olarak gerekse zamandan kazandırarak her zaman firmaların çıkarınadır.

 

Sürekli Formda Baskı Tekniği Nasıldır?

Sürekli formda ofset baskı tekniği ile çalışmaktadır. Bilgisayarda yapılan grafik çalışmaları, film veya aydıngere aktarılır. Film veya aydıngerden de metal kalıplar üzerine pozlandırma yapılır. Bu pozlandırma sonucunda oluşan kalıp makineye takılar. Makinedeki boyalar kalıp aracılığı ile kağıt yüzeyine baskıyı aktarır. Böylelikle basım işlemi gerçeklemiş olur. Ayrıca sürekli formda kağıt sistemi adından da anlaşılacağı gibi birbirine bağlı olur ve zigzag şeklinde katlanır. Böylelikle yazıcı kağıdı rahatlıkla yazdırabilir. Aşağıda çalışma görseli mevcuttur.

 

Sürekli Form Nasıl Kullanılır?

Sürekli form olarak basılan belgeler, nokta vuruşlu yazıcılarda basılmaya uygundur. Lazer v.b. makinelerde baskı yapılamaz.